Kiinalaiseen koulumentaliteettiin kuuluu oleellisesti se, että päivät ovat pitkiä, tunteja pidetään iltaan asti ja aamulla herätään viideltä tekemään kotiläksyjä ja kertaamaan tunneilla käytyjä asioita. Jos tuntuu, että voi hitsi! On niiiin järkyttävä määrä vapaa-aikaa, niin koululla on resepti tähänkin. Varsinaisten oppituntien lisäksi voit valita vapaaehtoisia klubeja tai kokoontumisia muiden koulumme oppilaiden kanssa, esimerkiksi karateklubi, kalligrafiaklubi, jalkapalloklubi, tai perinteisten kiinalaisten asujen klubi. Jälkimmäiseksi mainittu piti koulullamme ilmaiseksi esiintymisen johon kuului, yllättävää kyllä, perinteisiä kiinalaisia asusteita, mutta messissä myös kalligrafiaa, perinteisiä kiinalaisia soittimia ja tanssityttöryhmiä.

IMG_20170329_190811_HDR.jpg

IMG_20170329_184302_HDR.jpg

IMG_20170329_195236_HDR.jpg

Meitä ilahdutti myös keihäänheittokisa ja kiinalainen teatteridraama. Lopuksi änkesimme koko porukalla lavalle esiintyjien kanssa ottamaan yhteiskuvia. Siihen asti rohkeasti esiintynyt juontaja meni ihan hämilleen kaikista näistä valkoisista naisista. Yritti kauhuissaan paeta kuvan nurkkaan, josko sieltä olisi nopein pääsy ulos tilanteesta, pakoreitti kaikkien näiden ihan-liian-tuttavallisten naisten huomion keskipisteestä. Ei onnistunut.

IMG_20170329_200523_HDR.jpg

Koulu on jatkunut samaan tapaan kuin aina ennenkin ja kiinalaisten merkkien raapustelu vihkoon aiheuttaa yllättävän vähän kollektiivista otsanrypistelyä, paitsi pitkien tuntien johdosta.

IMG_20170330_133204_HDR.jpg

Opettajan jakamat lappuset merkeistä aihealueittain kyllä saivat tyrskähtämään.

IMG_20170330_130752.jpg

Lesson 2: Woman.

Tätä aihetta et voi varmasti koskaan opiskella liikaa.

 

Kiinassa vietetään juuri nytkin juhlapyhää, joten kiinalaiseen tapaan olimme lauantaina koulussa voidaksemme korvata maanantain ja tiistain lusmuilut. Kuuden päivän kouluviikon jäljiltä viikonlopusta tulikin siis yhtäkkiä lauantaillasta tiistaihin kestävä ajanjakso. Tämän pyhän varsinainen idea on muistaa kaikkia menneitä ihmisiä ja olla kiitollinen esi-isistä. Ihmiset lähtevät takaisin omille kotikonnuilleen, pyyhkivät haudat pölyistä ja vievät uudet kukat hautausmaalle. Lisäksi jokaisessa kaupassa myydään vihreitä palloja, joita valmistetaan riisijauhoista, vehnästä (valitettavasti), saniaisista ja sokerista. Joskus niiden sisällä on myös suolaisia täytteitä, mutta paljon näkyi red bean pastella täytettyjä makeita palloja.

IMG_20170401_125323.jpg

Jälkikäteen tulen varmasti muistamaan tämän ajan vihreiden palleroiden ajanjaksona, kun ruokalat, kaverit, opettajat ja Carrefour tarjoilevat niitä. Niissä on jotain kevään henkeä ja niihin käytetty vihreä saniaismöhmä kuulemma puhdistaa kehoa sopivasti tulevaa uutta vuodenaikaa varten. Siitä en tiedä.

Aion omat pyhäni käyttää matkailuun Shanghain sisällä ja nauttia aivan huisin upeasta kelistä. Koko pyhälle on luvattu yli +20 astetta, joten ennustan puutarhoja, vettä, vuoria, ruohoja, piknikejä ja palaneita poskipäitä keskiviikkoon mennessä.

 

Villasukkia jaloista repien

 

Emma 爱玛

IMG_20170321_133104n.jpg